13 de mayo de 2015

Muntanya Santa Helena

Què és?

La muntanya Santa Helena és un dels volcans més actius dels Estats Units continentals. Es troba a l'Estat de Washington. Aquest volcà és molt conegut perquè la seva erupció al 1980. Aquesta va ser l'erupció volcànica més significativa en els Estats Units. Forma part de l'Anell de Foc del Pacífic, que inclou més de 160 volcans actius.

Abans de l'erupció                                                                             Després de l'erupció

L'erupció del volca Santa Helena

Va erupcionar el 18 de maig de 1980. La seva erupció és molt coneguda per les seves explosions de cendres i de piroclasts. L'alçada va passar de 2950 m a 2550 m. Com a conseqüència va quedar un cràter en forma de ferradura. Va ser la més mortífera i econòmicament destructora en la històra d'Estats Units. Van morir 57 persones i van quedar destruïts 47 ponts, 250 cases i molts quilòmetres de carreteres. Això va ser a causa del lliscament de runes, terra i neu. Tot això va arribar al llac Spirit i va causar un megatsunami de 250 m d'alçada.

Per sort, l'erupció va passar un diumenge. Si hagués passat qualsevol altre dia de la setmana, molts llenyataires estarien treballant, i el nombre de morts hagués sigut major.

La muntanya Santa Helena en erupció


Història del volcà

La muntanya Santa Helena ha estat activa durant uns 275.000 anys, durant els quals ha experimentat tot tipus d'activitat volcànica, que va des de tranquil·les efusions de lava fins a erupcions explosives i violentes.

Els vulcanòlegs han dividit l'activitat del volcà en 4 etapes:

  • Ape Canyon - fa 35.000 anys
  • Puma - fa 18.000 anys
  • Swift Creek - fa 12.800 anys
  • Spirit Lake - fa 3.900 anys
Cràter del volcà

No hay comentarios:

Publicar un comentario