13 de mayo de 2015

La vinya

Què és?

És una planta arbustiva originària de la zona mediterrània oriental. Pot arribar a fer fins a 20-30 metres de llargada. 

Antigament les vinyes es plantaven en els pitjors terrenys i escampades, i sense cap tipus d'ordre. Tenien l'inconvenient de requerir molta mà d'obra per realitzar el conreu i la recollida del raïm, de manera que en les noves plantacions es van començar a alinear les soques. Entre les fileres deixaven molt espai per poder utilitzar animals per realitzar algunes tasques. Amb l'arribada de la maquinària agrícola, els passadissos entre les diferents fileres van haver de començar a ser majors, reduint el nombre de plantes, però guanyant en comoditat.

Segons l'edat dels ceps, una vinya rep noms diferents:

  • Mallol: vinya d'1 any.
  • Estufera: vinya de 2-3 anys.
  • Planta: vinya de 4 anys.
  • Forqueta: vinya de 5 anys.
Conreu de vinya
Parts de la vinya
  • Fulla: Les fulles són verdes, peciolades i dividides en cinc lòbuls dentats. Mesuren entre 5 i 25 cm.
Fulla
  • Circells: tenen un aspecte de tija molt prima i cargolada. Serveixen per enfilar-se.
Circells
  • Flors: Les flors són petites i verdoses. La vinya floreix durant els mesos de maig i juny.
Flors
  • Fruit: És el raïm i normalment està madur des de la darreria d'agost fins al novembre. El raïm pot ser de blanc (verd clar) o negre (morat), segons la pigmentació de la pell. Això determinarà el color del vi. El raïm pot ser consumit cru o usat per a la fabricació de melmelada, suc, v, vinagre, panses o oli de llavors de raïm.
Raïm blanc                              Raïm negre
Malalties

Moltes vegades, la vinya pateix malalties que poden provocar deformacions, taques o fins i tot la seva mort. Les malalties de la vinya estan produïdes principalment per fongs, virus o animals paràsits. Exemples de malaties poden ser: l'erinosi (produeix grans protuberàncies a les fulles), l'entrenus curt (afecta els sarments), l'enrotllat (deforma les fulles), ...
Erinosi

No hay comentarios:

Publicar un comentario