11 de mayo de 2015

La processionària del pi

Què és?

La processionària del pi és un insecte lepidòpter que és una important plaga per algunes espècies d'arbres. És una plaga molt coneguda que es troba als boscos i que s'identifica ràpidament per la presència de les típiques bosses de pèls blancs a les branques dels pins, i sovint per la presència de processons d'erugues als camins. 

Bossa dels estadis larvàris

Cicle vital de la processionària del pi:

Aquest insecte consta de cinc estadis larvals, un de crisàlide i un d'imago. A continuació els explicaré:

Eruga
  • Primer estadi larvari (8-12 dies): Les erugues acabades de néixer són de color verd, mesuren uns 2,5 mm, presenten taques fosques i clares i es mengen les parts tendres de les fulles. Es desplacen poc.
  • Segon estadi larvari (12-18 dies): Arriben a mesurar uns 10-12 mm, la part dorsal es recobreix d'abundants pèls de color groc-ataronjat en la part dorsal i de color blanc al lateral. Es desplacen poc a poc i amb menys freqüència que al primer estadi larvari.
  • Tercer estadi larvari (1 mes): La larva fa la seva segona muda i adquireix el seu aspecte més recognoscible. En aquest estadi sol decidir l'emplaçament definitiu de la colònia i comença a formar les bosses blanques als pins.
  • Quart estadi larvari (duració variable): En les zones fredes, poden passar-hi tot l'hivern, mentre que en les zones més càlides pot durar tan sols un mes. Les erugues augmenten el nombre de pèls i surten cada nit del niu per buscar aliment. 
  • Cinquè estadi larvari: Segueixen augmentant el nombre de pèls i també la mida del cos. L'alimentació passa a ser molt activa, i per tant, quan es queden sense aliment al pi on viuen, formen llargues fileres per terra en busca d'un nou pi.
Llargues fileres d'erugues

  • Crisàlide: Les erugues fabriquen un capoll, i entren en la fase de pre-pupa. Poden romandre enterrades d'1 a 3 anys esperant les condicions òptimes per descloure's. 
Fase de pre-pupa
  • Imago: L'insecte surt del capoll en forma de papallona. Les papallones adultes són característiques pel seu color grisós en les ales i les vores de color negre. Ponen els ous en les fulles de pi per tornar a començar el cicle.
Mascle                                          Femella


Conseqüències de la processionària del pi?

L'efecte d'aquest insecte sobre els pins joves repoblats pot provocar la mort dels arbres. En canvi als arbres adults els provoca debilitat i manca de creixement.
Els pèls urticants de les erugues, si es toquen, poden provocar lesions als ulls; i fins i tot hi ha persones al·lèrgiques que en sofreixen els efectes.
Per combatre la plaga de la processionària es fan fumigacions amb insecticides, però hi ha altres animals que se n'alimenten (la puput, la garsa, el corb...).

No hay comentarios:

Publicar un comentario