5 de mayo de 2015

La calèndula

La calèndula és una planta que tinc al jardí de casa meva i, quan floreix, amb els pètals de la flor fem crema per la pell. És una crema molt greixosa, però ajuda molt pels llavis tallats o la pell molt seca. 

Què és la calèndula?

És un gènere de plantes amb flor, de la família de les asteràcies.  Té una alçada entre 40 i 50 cm i generalment les fulles creixen fins a l'extrem superior. Les seves flors són d'un color groc-taronja intens i la seva floració dura quasi bé tot l'any, tancant-se de nit i obrint-se a l'alba. L'olor que desprenen les flors és desagradable i el seu gust és amarg. És una planta poc exigent respecte al tipus de sòl, encara que prefereix els sòls argilencs. Creix als llocs on el clima és temperat, tot i que resisteix gelades i sequeres.

D'on prové el seu nom?

El seu nom científic és Calendula officinalis. "Calendula" prové del llatí calendulae, que vol dir: al llarg del mesos. Amb aquest nom es volia destacar el llarg període de floració que té la planta. "Officinalis" expressa el seu caràcter medicinal.

Per a què serveix?

És molt popular com a planta ornamental per decorar els jardins i els testos. En algunes espècies, els pètals de les flors i les fulles són comestibles, i per tant, s'utilitzen per decorar amanides i altres plats. Però la calèndula es fa servir sobretot medicinalment. S'utilitza per les cremades, els cops, accelera els processos de cicatrització... i com a remei extern en forma d'infusions i pomades per la pell.


Calèndula

No hay comentarios:

Publicar un comentario