20 de mayo de 2015

La zebra

Què és?

És un dels animals més coneguts del continent africà i que es caracteritzen per les seves ratlles blanques i negres. Són espècies del génere Equus, que és precisament, el mateix gènere al que pertany el caball i l'ase.

Les ratlles no han sigut sempre de les zebres. Són originàries de tot el génere Equus, i en els seus orígens, els caballs per exemple també en tenien, però per evolució només les zebres les han mantingut.

Ramat de zebres

Característiques:

La zebra és més petita que el seu parent, el caball, i és molt semblant en aspecte i hàbits a l'ase salvatge. Poden mesurar uns 2 metres de llarg i 1m - 1,5 m d'alt, i poden pesar uns 300 kg. Té una crinera de pèls erectes al llarg del coll i al final de la cua té un floc de pèls foscos. 

Les zebres són de color negre amb ratlles blanques, que se situen de forma vertical al cap, al coll, a l'esquena i en els costats; i són horitzontals en la part posterior del cos i en les potes. Tenen els ulls als costats del cap i tenen molt bona visió. Tenen les orelles arrodonides i més grans que els caballs i un gran sentit de l'oïda. La seva esperança de vida en estat salvatge no sol superar els 30 anys i en la captivitat viuen un promig de 40 anys.

Per què tenen ratlles blanques i negres?

Els científics no n'estan segurs, però moltes teories es centren en la seva utilitat com a forma de camuflatge. Els seus patrons poden suposar una dificultat pels seus depredadors a l'hora de distingir a un individu en un ramat. També poden distorsionar la distància a l'alba i al vespre. O bé poden eludir els insectes que només reconeixen grans àrees de pell del mateix color. També poden actuar com algun tipus de protector solar natural.

Tipus de zebres:

  • Zebra de muntaña: és la més petita de les espècies. El seu pelatge és blanc-platejat i les ratlles fosques s'estenen per tot el cos, excepte a l'estómac i la part interior de les cuixes. Les bandes del cap són castany fosc. Viuen en ramats petits.
Zebra de muntaña
  • Zebra comú: és el tipus més comú i estès. Té un cos gran i les seves potes són relativament curtes. Actualment es distingeixen 3 subespècies, de les quals algunes ja s'han extingit. Viuen en petits grups.
Zebra comú
  • Zebra de Grevy: Les seves ratlles són molt numeroses i primes. Abans, aquesta espècie era molt abundant i tenia una distribució àmplia, però actualment està quasi extingida.
Zebra de Grevy

No hay comentarios:

Publicar un comentario