9 de mayo de 2015

El daltonisme

A biologia, estem estudiant el tema de "L'herència biològica". El daltonisme és un gen que només apareix en el cromosoma X i que falta en el cromosoma Y, per tant, és herència lligada al sexe.

Què és el daltonisme?

És una malaltia que fa que no es distingeixin bé els colors, normalment el vermell i el verd. El gen del daltonisme és un al·lel recessiu. Aquesta malaltia és més problable que la tinguin els homes, perquè com que és un gen que només apareix en el cromosma X, només cal que tingui 1 gen Xd; per tant serà XdY. En canvi les dones. per ser daltòniques, han de tenir 2 gens Xd; per tant serà XdXd. Les dones, encara que no siguin daltòniques, poden ser portadores, i per tant, poden transmetre la malatia al seu fill. 

Com percebem els colors?

El color que es percep d'un objecte és el raig de llum que rebutja, és a dir, que no absorbeix. A la retina tenim dos tipus de cèl·lules sensorials que ens permeten veure els colors: els bastons i els cons. 

- Els bastons s'activen en la foscor i permeten distingir el negre, blanc, grisos i els contrastos. 
- Els cons s'activen en ambients il·luminats i fan possible la visió dels colors. Es classifiquen en tres tipus: els sensibles a la llum vermella, a la llum groga i a la llum blava. La combinació d'aquests colors ens permeten diferenciar tots els altres. Per exemple:

VERMELL + GROC = TARONJA
BLAU + GROC = VERD
VERMELL + BLAU = VIOLETA

Com els percep un daltònic?

Els daltònics no distingeixen bé els colors a causa de la malformació dels gens encarregats de produir els pigments dels cons. Si el pigment defectuós és el del verd, l'individu no distingirà el verd ni les seves combinacions. I així amb tots els altres.

Tipus de daltonisme?
Visió normal
  • Acromàtic: l'individu no pot distingir cap color, per tant, només veu en blanc i negre (i escala de gris). Aquest tipus es dóna en molt pocs casos (1 per cada 100.000).
Daltonisme acromàtic
  • Monocromàtic: l'individu únicament presenta un dels tres pigments dels cons. La visió de la llum i el color queda reduït a una dimensió.
Daltonisme monocromàtic
  • Dicromàtic: l'individu té una disfunció en un dels tres mecanismes bàsics del color.
    • Protanopia: manca total dels fotoreceptors de la retina de l'ull.
Protanopia
    • Deuteranopia: manca dels fotoreceptors de la retina del color verd.
Deuteranopia
    • Tritanòpsia: manca dels fotoreceptors de la retina del color blau.
Tritanòpsia
  • Tricromàtic anòmal: l'individu té els tres tipus de cons però amb defectes, i per tant confon els colors. És el grup més abundant i comú dels daltònics.
Visió normal                            Tricromàtic anòmal

No hay comentarios:

Publicar un comentario