21 de mayo de 2015

Malalties curioses

A continuació parlaré sobre 10 malalties molt curioses i extranyes, i que molt poques persones les pateixen.

  • Sinestesia
Les persones que la pateixen poden estimular dos sentits a la mateixa vegada, és a dir, una persona podría escoltar colors, veure sons o degustar formes. Per exemple, quan toquen una superfície suau la associen a un gust dolç, poden associar el color groc al número 7, o sentir el gust a maduixa en veure la paraula "cotxe". 


Aquesta malaltia és hereditària, ja que és un tret dominant lligat al cromosoma X. Evidentment hi ha diferents nivells de sinestesia, pot ser molt greu o de vegades ni es nota.


  • Síndrome de l'accent extranger
És una malaltia rara que generalment es produeix com un efecte secundari d'una lesió cerebral greu. Els que tenen la síndrome parlen la seva llengua materna amb un accent extranger. Per exemple, un parlant anglès nadiu nord-americà pot sonar com si parlés amb un accent sud-oriental britànic.

  • Síndrome de Capgras
És un trastorn mental que afecta a la capacitat d'identificació del pacient. Els que la pateixen, creuen que una persona, generalment un familiar, es reemplaçat per un impostor idèntic a aquesta persona. Un impostor és una persona que fingeix  ser algú diferent. 

  • Síndrome de Cotard
És una malaltia mental relacionada amb la hipocondría, és a dir, que el pacient creu que pateix una malaltia greu. En el cas del síndrome de Cotard, el pacient creu que ha mort o que els seus òrgans estan en procés de putrefacció o directament que no existeix. Normalment tot porta al pensament que és immortal. Aquesta malaltia es barreja amb altres al·lucinacions, com ara les olfactives, on el pacient pot olorar la seva pròpia putrefacció.

  • Micròpsia
És coneguda  com la "Síndrome d'Alícia al País de les Meravelles". És un desordre neurològic que afecta la percepció visual. El resultat és que els pacients perceben els objectes molt més petits del que són en realitat. Sol ser una malaltia temporal, molt associada a les migranyes.

La seva inversa és la Macropsia, on els pacients veuen els objectes més grans del que en realitat són.

Alícia en el país de les meravelles (micròpsia)
  • Síndrome Riley-Day
En aquesta malaltia els pacients no poden sentir el dolor. Aquesta qualitat sembla un gran avantatge, però pot comportar moltíssims problemes. Normalment els malalts són propensos  als accidents perquè no senten el dolor, ni les ferides ni les cremades. La malaltia és causada per la mutació d'un gen. Els pacients amb Riley-Day tendeixen a morir joves, més del 50% abans dels 30 anys, a causa de les seves ferides.

  • Síndrome de Proteus
Es tracta d'una malaltia congènita que causa el creixement exagerat i patològic de la pell i el desenvolupament atípic dels ossos. Només s'ham descrit 100 casos a tot el món.

  • Síndrome de Möbius
És una malaltia neurològica extremadament rara. Es produeix perquè dos dels nervis cranials més importants no estan totalment desenvolupats. Això causa una paràlisi facial i la manca de moviment als ulls. Per tant, fa que el pacient sigui una persona totalment inexpressiva.


  • Síndrome de Hutchinson-Gilford
És un altre síndrome de gran raresa. Es caracteritza per l'envelliment prematur, donant-se en nens amb un o dos anys de vida. Aquests tenen la pell molt fina, absència de greix subcutani, rigidesa articular i osteolisis (destrucció parcial o total d'un os). S'estima que afecta un de cada 8 milions de nounats vius.

  • Síndrome d'apnea-hipopnea durant el son
Es tracta d'una síndrome que passa al dormir. Els senyals nerviosos necessàris perquè es doni la respiració no es transmeten mentre el pacient està dormint. En casos greus, dormir significa una mort segura. Se sol tractar amb ventilació assistida durant la nit.


No hay comentarios:

Publicar un comentario